Rapparen Beri aktuell med nya albumet "Rum"
Rapparen Beri aktuell med nya albumet "Rum" Foto: Mariana Benyamin Sir / Sveriges Radio

Rapparen Beri öppnar upp sig för att hjälpa andra

"Jag är bara Beri och jag gör det jag kan"
4:22 min

Effekten som Ken Rings låt "Mamma" hade på rapparen Beri påverkar hennes arbete än idag. Hon gästade Mariana och P5 STHLM för att berätta mer.

Rapparen från Upplandsväsby Beri Gerwise, mer känd under artistnamnet Beri, började skriva redan som 10-åring. Det var i samband med moderns bortgång som känslorna behövde få utlopp. 

Dagen hon hörde Ken Rings låt mamma var det något som ändrades hos Beri. Låten fick henne att inse att hon inte var ensam utan att det faktiskt fanns någon som kände som henne. Ken Ring hade, precis som Beri, också förlorat sin mamma.

Ungdomsåren var ganska tuffa för Beri som led av psykisk ohälsa och även självmordstankar, teman som tas upp i den nya musiken.

– Jag var så arg. Jag gick runt och var så arg. Jag tror att det var huvudkänslan. Det var inte en sorg utan jag var bara arg över livet och att det var orättvist. Jag önskade att min mamma hade varit där och det gjorde mig ännu mer arg...Jag tror jag hamnade i ett läge där jag trivdes när det var dåligt. Och det är ju det som är destruktivitet. Jag har alltid satt mig i situationer jag kommer bli sårad i eller jag kommer såra någon annan och jag mådde bra av det, berättar hon. 

När Beri några år senare medverkade i programmet "Lyckliga gatan" och släppte låten "På Andra Sidan Vättern", insåg hon att även hennes musik kunde nå ut till andra människor och funka som ett stöd. Att skapa meningsfull musik där hon delar med sig av egna erfarenhter ligger henne varmt om hjärtat. 

 

Varför är det så viktigt för dig att skapa den typen av musik? 

– För det inte bara är jag. Det finns ju miljoner andra där ute som känner så här som inte kan sätta ord på sina känslor och som inte får rätt hjälp...Jag vill gärna vara den som tar upp det här för jag har själv varit där.

Responsen hon fick efter sin medverkan i programmet påverkar hennes arbete än idag. Människor hörde av sig till Beri och sa att hennes musik hjälpt dem att bearbeta sin sorg av en förlorad familjemedlem. 

– Jag kan. Jag kan få andra att relatera. Jag kan få andra att känna det här och hjälpa dom. Jag är inte nån sorts profet. Jag är bara jag. Jag är bara Beri och jag gör det jag kan.

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".