Kara Hermez
Kara Hermez Foto: Mariana Benyamin Sir/Sveriges Radio

Kara Hermez kämpar för minoritetsgruppers fortsatta existens

4:21 min

Södertäljebon Kara Hermez gick från en tystlåten och blyg liten flicka till opinionsbildare och en av världens mest inflytelserika assyriska kvinnor.

Hon är opinionsbildare, ledamot i Assyriska riksförbundet samt en av världens mest inflytelserika assyriska kvinnor. Kara Hermez föddes i Irak och kom till Sverige som 8-åring på grund av att hennes pappa var politiskt aktiv samt att hon tillhörde minoritetsgruppen assyrier som under lång tid utsatts för förtryck och diskrimnering.

Du var blyg när du var liten och beskriver dig själv som en tyst liten flicka med två flätor, vad hände?

– Den lilla flickan växte upp med två väldigt sorgsna föräldrar och hon träffade människor som lever med orättvisor och förtryck. Och det var människor vars blick var helt tom och inte hade något som helst hopp. Det här skapade någon sorts frustration och ilska, berättar Kara och säger att det var orsaken till att hon gick från blyg och tystlåten till opinionsbildare. 

Idag jobbar hon med att lyfta frågan om minoriteter i Mellanöstern och förtrycket de drabbas av dagligen. 

– I grunden handlar det om mänskliga rättigheter. Om rättvisa, jämlikhet oavsett religion och etnicitet. Det är väldigt, för mig, självklara och enkla saker. Om minoriteter och urfolkets fortsatta existens i Irak och också i hela Mellanöstern. Det är det här som stå på spel. När jag pratar om dom här grupperna pratar jag om att dom kan sluta existera överhuvudtaget, säger hon. 

Karas identitet har satt avtryck på val av utbildning, karriär och övriga engagemang. Just nu håller hon på att ta en master i statsvetenskap och tidigare var hon även politiskt aktiv. 

– Jag skulle inte kunna låta bli. Jag skulle inte kunna leva med mig själv. Att veta det jag vet och har sett det jag har sett och ändå välja att inte göra dom här människornas röster hörda. Jag har lärt mig av min pappa och min omgivning att inte bara se på. Ser man något som är fel så ska man inte bara se på. Man ska agera.

Hur ser du på framtiden för folkgruppen assyrier?

– Jag vill säga att dom kommer fortsätta finnas. Men så som det ser ut nu och utan något större stöd utifrån så har jag svårt att se en ljus framtid för minoritetsgrupperna.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista