Sebastian Lönnlöv och Sam Holmqvist
Foto: Michelle Derblom Jobe/SR

De lyfter transpersoner i böckernas värld

"Ordet trans fanns inte innan 1900-talet"
2:59 min

Författaren Sebastian Lönnlöv och litteraturhistorikern Sam Holmqvist håller under Pride en föreläsning om transpersoner i litteraturen.

Sebastian är bibliotekarie och författare till boken HBTQ - böcker bortom normen, som är en guide till HBTQ-böcker. Tillsammans med litteraturhistorikern Sam som nyligen gett ut den första boken om svensk translitteraturhistoria, föreläser de om transskildringar i bokhyllan.

– Det kom sig dels av att jag själv saknade en litteraturhistoria som handlade om mig själv, men framförallt var det att jag insåg att den inte var skriven än. Jag visste att motivet fanns, att det finns en massa könsväxlingar i litteraturen. Så då tänkte jag att jag får väl skriva den själv, säger Sam om sin bok.

– Det finns ett intresse, som förlagen och författarna börjat inse att det finns. Transpersoner syns mer och pratas mer om. Den stora boomen har varit barn -och ungdomslitteratur, säger Sebastian.

När Sam skulle göra research för sin bok om translitteraturhistoria var det inte helt solklart var hen skulle leta i bokhyllan.

– Om jag hade haft oändligt med tid och ork, så hade jag gått igenom alla böcker som har skrivits för att leta efter det här motivet. Men det går ju inte, så ärligt talat, det är mycket slump. Man läser kanske hundra böcker, och tio av dem är intressanta. Men det är ändå ett ganska vanligt motiv, och jag visste också litegrann vart det fanns, en del böcker är väldigt kända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".