Kayona Severin och Johanna Löfman.
1 av 7
Foto: Alva Snis Sigtryggsson
Prideparaden 2017.
2 av 7
Foto: Gustav Sjöholm/TT
En boxer med en slips i regnbågens färger.
3 av 7
Foto: Mårten Randberg/SR
Torbjörn och Tomas från Oslo fagottkör
4 av 7
Foto: Midia Saleh/SR
Pridetågsåskådare sitter och har picknick i parken.
6 av 7
Foto: Alva Snis Sigtryggsson/SR
Pridedeltagare.
7 av 7
Foto: Alva Snis Sigtryggsson

"Jag har längtat ett helt år"

"Viktigt att markera att inga rättigheter är vunna för alltid"
2:02 min

Sedan i måndags har Pride firats i Stockholm. På lördagen är det den stora finalen – Prideparaden. Vi var där och tog pulsen.

Regnbågens färger syns överallt i Stockholm. Under lördagen är många av Prideparadens deltagare klädda i rött, orange, grönt, blått och lila. Kayona Severin och Johanna Löfman har rest in till Stockholm för att gå med i pridetåget.

– Jag är så taggad. Jag har längtat efter det här i ett år, sen förra året, säger Johanna Löfman som är med i tåget för att ge sitt stöd till HBTQ-personer.

Paraden går från Kungsholms torg till Pride park på Östermalms IP, via Norr Mälarstrand, Vasagatan och Kungsgatan. Det beräknas vara 45 000 personer som deltar under paraden.

Några som är med i tåget är Oslo fagottkör, 35 män klädda i rosa och vita sjömanskostymer, som sjunger sig igenom paraden.

– Det är viktigt med Pride för att visa att alla är lika värdefulla, att alla ska få vara vilka de vill vara och att de ska få älska vem de vill, säger Tomas som är med i kören.

– Man måste markera att inga rättigheter är vunna för alltid. Man måste kämpa för rättigheter igen och igen. Också för de som bor i länder där de inte har våra länder, lägger sångkollegan Torbjörn till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".