Nassnet Hakin och Kadra står utanför Radiohuset i Stockholm.
Nassnet Hakin och Kadra. Foto: Sebastian Folcker/SR

Ness Hakin: "Deras liv är på paus"

"Det kändes som en trend att hjälpa flyktingar"
2:58 min

Ness Hakin prisas nu för sitt arbete med nyanlända ungdomar. För henne är det viktigt att frågan fortsätter lyftas även efter den stora flyktingströmmen år 2015.

– Det många inte förstår är att människorna är kvar. De är här och väntar fortfarande, säger Ness Hakin.

Arbetet med de nyanlända började med att Ness arbetade som tolk. Efter ett tag blev hon volontär och arbetar nu med att skapa aktiviteter för ungdomarna. Nyligen tilldelades hon Stockholms stads folkbildningsstipendium för sitt starka engagemang och arbete vid Vuxenskolan och Kompasshuset.

– Många av ungdomarna har bara kontakt med myndigheter. Det är nästan aldrig människor som verkligen är där på riktigt. Hos oss spelar ingenting roll, vi pratar inte om statusen just nu utan fokuserar på aktiviteterna och på att ha kul, säger Ness Hakin.

När Ness började arbeta med nyanlända ungdomar hade de höga förhoppningar på ett liv i Sverige. Det fanns ett stort driv att komma in i det svenska samhället och att lära sig det svenska språket och kulturen.

– I dag är det tyvärr inte så. Drömmen om att bo i Sverige finns typ inte kvar längre. De väntar fortfarande, deras liv är på paus, säger Ness Hakin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".