Dajanko och Aki från Labyrint står i Radiohusets hangar.
Foto: Sebastian Folcker/SR

Labyrint: "Det är jobbigt att den måste göras"

"Det är för mycket stolthet och för lite heder"
3:11 min

Nya singeln handlar om vapenvåldet och alla dödsfall det resulterar i. En låt med ett budskap som är viktigt att nå ut med.

– När man har en röst som hörs är det viktigt att man säger något som betyder något, säger Aki.

Labyrint släppte sin första stora hit för tio år sedan och har sedan dess gjort succé i musiksverige. Trots att deras sound fortfarande låter ganska likt har deras texter utvecklats.

– Tiderna har förändrats. Vi reflekterar och berättar om vad vi ser och upplever så texterna har nog förändrats en del. Jag tror att de har blivit mer bittra. Man blir så trött på vissa grejer, säger Dajanko.

Vad blir du riktigt trött på?

– Såna här grejer. Att man måste göra en låt som heter "Pang Pang" som handlar om att folk tycker det är skithäftigt att springa runt och skjuta varandra för ingenting. Bara för att du ska upprätthålla din skeva heder eller vad fan man ska kalla det. Det är för mycket stolthet och för lite heder, säger Dajanko.

Kan musiken motverka det på något sätt?

– Man ska inte vara så naiv och tro att om man gör en låt så kommer folk sluta skjuta varandra helt och hållet men man ska inte heller vara så naiv och tro att det inte påverkar alls, säger Aki.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".