Elijah Baldeh och Brian Kumbi utanför Radiohuset.
Foto: Sebastian Folcker/SR

Stockholms nya baskettalanger

"Du måste ha rätt mindset"
2:00 min

Brian Kumbi och Elijah Baldeh är 18-åringarna från Stockholm som valde att lämna tryggheten i Sverige för att satsa på en internationell basketkarriär.

– Det är ett stort steg att ta. Att flytta till ett annat land och fullt ut köra basket, säger Elijah Baldeh.

I oktober förra året flyttade Brian Kumbi och Elijah Baldeh till Phoenix, Arizona och började spela basket på high school. Förutom en annan kultur långt ifrån vänner och familj skiljer sig även idrotten åt mellan länderna.

– Här i Sverige är det mer avancerat, man kör mycket spel. Där är det mer run and gun, passa, dunka. Det går snabbt och det är mycket fysiskt. Det är största skillnaden tycker jag, säger Brian Kumbi.

Det är inte bara spelet som ser annorlunda ut. Nivån på basketen skiljer sig även den. I USA börjar satsningen på en professionell karriär i mycket lägre ålder än i Sverige. 

– Försök att ta dig till USA så tidigt som möjligt. Det ger dig tid att anpassa dig till den nya basketen som är där borta. Du måste förbereda dig med ett mindset av att jag klarar av det, jag vet vad jag kan, jag tar den här chansen, säger Elijah Baldeh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".