Calle
Calle. Foto: Nic von Schoenberg /Sveriges Radio

"Stigmat är det som är värst med herpes"

Calle: "Jag mådde jättedåligt."
2:11 min

När Calle fick reda på att han hade genital herpes upplevde han att han inte fick tillräckligt med information om sjukdomen. Nu vill han hjälpa andra som också drabbats av herpes.

För snart tre år sen upptäckte Calle en blåsa i underlivet som han misstänkte skulle kunna kunna vara herpes. Han gick till läkaren som bekräftade att hans misstanke stämde. Men Calle hade önskat att han fått mer information. 

- Jag mådde jättedåligt direkt efter att jag hade lämnat kliniken och kände "fasiken vad ska jag göra nu?".

Standardinformationen som gavs var när Calle fick sin diagnos var inte tillräcklig och tusen frågor susade runt i huvudet. Så fort han kom hem efter läkarbesöket gick han ut på nätet för att skaffa sig en helhetsbild av herpes och genital herpes.

- Jag började sakta men säkert få en lite bättre bild av vad det rörde sig om och att det här är ändå någonting som är så pass vanligt som det är, berättar Calle.

Idag är Calle engagerad i Föreningen för normalisering av genital herpes. Tanken är att föreningen ska fungera som en informationssida och stödgrupp för personer som drabbats av sjukdomen.

- I det stora hela är det stigman kring det här som är värst. Man kanske är singel och man vet inte hur man ska kunna dejta efter man har fått den här diagnosen. Och det är där vi försöker hjälpa till med att få dem att förstå att det du kan fortsätta dejta precis som innan, du måste bara var lite mer tydlig över att du har det här, säger Calle. 

Barnmorskan Åsa Enervik arbetar på RFSU på Medborgarplatsen. Hon upplever att herpes är en tabubelagd sjukdom. 

- Vi får jättemycket frågor om det. "Kommer jag någonsin kunna ha sex igen?", "Kommer jag någonsin kunna träffa någon?", säger Åsa Enervik.

Åsa Enervik uppmanar alla som misstänker att de har herpes att uppsöka en sex- och samlevnadsmottagning för att få det utrett så de kan få rätt behandling. 

- Man ska gå iväg omedelbums när man har besvär så man kan ta prov från sår och blåser. Får man en diagnos kan man få ett antiviralt läkemedel som trycker ner viruset och gör utbrotten lite snällare, säger Åsa Enervik. 

Genital herpes, eller herpes i underlivet som det också heter, är inte klassad som en könssjukdom enligt smittskyddslagen. Det betyder att den som har herpes inte har någon skyldighet att berätta om det för någon.

- Det anses inte som en farlig sjukdom, säger Åsa Enervik.

Men Calle menar ändå att du ska vara tydlig med din sjukdom om du träffar någon du vill satsa på.

Calle heter egentligen något annat.

 

Det här är herpes

Det finns två olika sorters herpes simplex virus, typ 1 och typ 2. Typ 1 kallas ibland för munherpes och typ 2 för könsherpes. Men båda typerna kan finnas på kön, mun och andra ställen av kroppen. Herpes kan överföras genom oskyddat sex men också från mun till mun.

Herpesviruset finns kvar i kroppen hela livet. Det går inte att behandla bort men man kan mildra och förebygga nya utbrott genom medicin.

Källa: RFSU

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".