Olof Röhlander
Olof Röhlander Foto: Anna Alexandersson/Sveriges Radio

Så får du semesterfeeling på jobbet

Bli en livsnjutare i vardagen
3:22 min

Olof Röhlander, licensierad mental tränare, menar att du kan nå semester-feeling på jobbet genom att bli en livsnjutare i vardagen.

Oavsett hur jobbigt det var på semestern fanns det säkert stunder då allt kändes bra. Det är just de ögonblicken som Olof Röhlander menar att du ska överföra till jobbet.

– När man tittar på livsnjutare generellt så har de en tendens att inte bara se fram emot semestern, utan de hittar njutning, som jag kallar för njutarbete. Det vill säga att man kilar in njutning i vardagen.

Det handlar om att låta kontrasterna bli mindre. Skillnaden mellan arbete och semester ska inte vara så stora, menar Olof. Då det är jobbigt för kroppen att ställa om sig. Och det finns konkreta råd, förklarar han, cynikern kan kalla det konstruktivt själbedrägeri.

 – Livsnjutare och människor som hittat sin position på jobbet har ofta omsorg för detaljer, det vill säga att de bryr sig om dillkvisten på lasagnen, säger Olof.

Olof Röhlanders tips för mer semesterkänsla

  1. Säg mmm om kaffet och förstärk ögonblick. 
  2. Underskatta inte skrattet.
  3. Hitta njutning.
  4. Bli inte blasé. Dramat i livet ligger i detaljerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".