Josefin Eriksson anmälde sin hyresvärd.
Josefin Eriksson anmälde sin hyresvärd. Foto: Anna Alexandersson/Sveriges Radio

Josefin anmälde sin hyresvärd

Josefin anmälde sin hyresvärd
2:33 min

Den andrahandshyrda bostadsrätten visade vara sig en hyresrätt. Josefin Eriksson hittade hyresavin i postfacket en dag och insåg att hon betalade alldeles för mycket i hyra. Nu har hon anmält hyresvärden.

10 500 kronor för 28 kvadratmeter betalade Josefin Eriksson under nästan ett år innan hon hade turen att hitta en annan lägenhet, berättar hon.

– På något vis har det blivit som att det är en magisk gräns i innerstan. Allting är över tio tusen kronor. Oavsett hur fin lägenheten är eller placeringen av den, säger Josefin.

Josefin Eriksson anmälde hyresvärden efter att han hörde av sig till henne och bad henne vittna inför hyresnämnden om att de bodde ihop i lägenheten, som ett par. 

– I slutet av samtalet, pang kom det. Kan du tänka dig att vittna och säga att vi där tillsammans? För han var tydligen skriven där också. Jag blev så paff att jag sa "ja". Men jag blev så jävla arg och började leta ny lägenhet.

Du måste anmäla till hyresnämnden senast tre månader efter att du har flyttat ut från den lägenheten för att kunna starta ett ärende för att få tillbaka ockerhyran, berättar Josefin.

Man måste också kunna bevisa att man bott i lägenheten, har betalat hyra, samt kunna visa vad en rimlig hyra för lägenheten skulle vara. Josefins ärende pågår fortfarande hos Hyresnämnden.

– Det var en stiftelse som har huset där jag bodde som är för sjuka, gamla och pensionärer. Det blev bara fel i mig att känna att man skor sig när det ska finnas för de behövande, säger Josefin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".