Molly Sandén i radiohusets hangar.
Foto: Sebastian Folcker/SR

Molly Sandén om sjukdomen

"Ena dagen känns det okej, andra förjävligt"
2:36 min

Molly Sandén vill vara en röst för de som har drabbats av diabetes. Hon hoppas att hon kan skapa mer förståelse kring sjukdomen.

– Den största myten kring diabetes är att man inte kan äta socker. Det kan man, det är bara det att man måste ta insulin. Det spelar ingen roll om jag äter tårta eller broccoli.

Molly Sandén tar sex till åtta insulinsprutor om dagen. På frågan om hon vill vara en röst för sjukdomen svarar hon ja, men är samtidigt orolig för vad det kan innebära.

– Jag har inte riktigt vågat. Jag är rädd för att påverka människor. Diabetes är en så himla individuell sjukdom och väldigt psykisk. För mig handlar det mest om det som händer i huvudet, att du aldrig får tappa kontrollen.

När Molly fick diagnosen så gjorde hon en lista på hur hon skulle bete sig i framtiden. Med tiden har hon förstått att hennes krav på sig själv att inte påverkas var något naiv.

– Ibland måste man få må dåligt och få säga det. Det är okej att inte vara okej, säger Molly.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".