En kvinna gör sit-ups.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Genprofilering – vägen till bättre träning?

"Jag tror att det blir mer anpassat på dig som individ"
2:05 min

I framtiden kommer vi kunna individanpassa träning allt mer tack vara genprofiliering, det tror idrottsforskaren Mikael Mattson.

Lyckas forskare ta fram mer individanpassade träningsrekommendationer så skulle det kunna hjälpa personer att optimera sin träning och sänka medicinkostnader, säger idrottsforskare Mikael Mattson som forskar på gener. Han ser fördelar med att kunna få fram genprofiler.

– Man kan använda träning som medicin, till exempel att sänka blodtryck. Då är det skönt att veta vilken träning du ska lägga ner tid på, säger Mikael.

Hur tillförlitliga är gentester idag?

– De som säljs idag för att se vad man är bra på eller har för hälsa är helt meningslösa. De testar ett fåtal varianter på ett fåtal gener.

Kan det bli så att människor bedöms utifrån sina gener?

– Det är ett stort etiskt dilemma. Om man börjar kunna manipulera generna, vad kan det komma att användas till? Jag väljer att se det såhär. Kan man bota folk som har livshotande sjukdomar så är det mer värt än de negativa effekterna, säger Mikael Mattson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".