Samir Sabri
Samir Sabri. Foto: Maja Suslin/TT

Oskyldigt dömda Samir Sabri får ingen ersättning

"Vem tar det ansvaret"
3:56 min

Samir Sabri blev felaktigt dömd för mordet på sin mamma 1986 och friades efter 30 år. Nu avslår Justitiekanslern hans begäran om ersättning på tre miljoner kronor.

– Första tanken var att jag trodde att jag hörde fel.  Jag trodde att han skojade med mig och vi visste inte ett exakt datum när de skulle ge beskedet. Jag blev arg.

Samir Sabri dömdes för mordet på sin styvmamma för 31 år sen. Som 15 åring berättade han att han låg bakom mordet men ett år senare tog han tillbaka erkännandet. Trots det fick han sitta över två år i fängelse. Förra året beviljades han resning och friades för mordet, efter att Aftonbladet granskat fallet i sin kriminalpodd.

Tidigare i år ansökte Samir Sabri om tre miljoner kronor i ersättning från staten. Idag kom beskedet från justitiekanslern att hans begäran avslås, ett beslut som inte kan överklagas. 

- För mig känns det som att man inte vill erkänna att man gjort fel. Det är som att man förnekar. Hur kan man lägga ett ansvar på en 15-årig pojke, säger Samir Sabri. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".