Valeria Montti-Colque
Valeria Montti-Colque.

Konstnären Valeria: Jag var arg som ung

"Nya generationen ska inte känna sig frustrerad"
1:24 min

Konstnären och Barkabybon Valeria Montti Colque har en säregen stil. Hon blandar influenser från populärkultur, hiphop och punk med mytiska figurer.

– När jag var ung var jag mer arg, det var vapen och hiphop. Det var mycket frågor om identitet om vi var svenskar. Man känner sig inte hemma och rotlöshet, säger konstnären Valeria Montti Colque.

– Nu jobbar jag mer med att känna sig rotad och den nya generationen inte ska känna sig frustrerad.

Nyligen gavs boken "La Jardinera" ut av författaren Macarena Dusant. Boken innehåller Valerias mest framstående verk. I boken får man följa Valerias konst från att hon var 20 år tills idag - då hon snart är tvåbarnsmamma.

– Jag mognat och blivit äldre. Och jag har blivit mamma. Då har man mycket ansvar och tänker på massor av frågor om livet och i samhället.

Hur kommer din konst förändrats efter andra barnet?

– Det kommer säkert bli ännu mer frågor om barnet, framtiden och genus. Nu har jag en pojke det kanske blir en flicka. Man måste förbereda dem för livet, säger Valeria Montti Colque.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".