Bild på Adam Engel och Jakob Ordeberg som bor i kollektiv
Adam Engel och Jakob Ordeberg bor i kollektiv. Foto: Louise Lundmark/Sveriges Radio

Tipsen: Så gör du för att trivas i kollektivboendet

"Åk på semester ihop innan"
1:24 min

Det blir allt vanligare att unga vuxna i Stockholm bor i olika former av delat boende Två av dem är Adam Engel, 21, och Jakob Ordeberg, 37. Här ger de sina bästa tips för att trivas i ett kollektiv.

Åk på semester med de du ska bo ihop med - innan ni bildar ett kollektiv. Var inte konflikträdd. Lär dig anpassa dig efter andra.

De tipsen ger Adam Engel, 21, som bor i ett kollektiv i Älvsjö, och Jakob Ordeberg, 37, som bor i ett kollektiv i Farsta strand.

- Ta en semester ihop så att man testkör lite innan. Funkar vi tillsammans som gäng? För det är inte alls samma grej att sitta på ett kafé eller festa, som det är att bo tillsammans 24/7, säger Jakob Ordeberg.

"Olika ljudnivåer"

Han bor i ett kollektiv tillsammans med sin fru och flera kompisar, de delar allt utrymme förutom sovrummen.

- Vi är lite mer av ett familjekollektiv. Vi har matveckor, så man lagar mat och äter tillsammans. 

Adam Engels kollektiv liknar mer en studentkorridor.

- Man måste lära sig anpassa sig efter varandra, eftersom man har olika bakgrund, dygnsrytm, olika ljudnivåer. Man måste vara beredd på att offra lite när man bor ihop. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".