Tommy Kuusela
Tommy Kuusela Foto: Anna Alexandersson/Sveriges Radio

Stockholm föder annorlunda myter

2:12 min

5000 sägner är nu sökbara genom Sägenkartan som Institutet för Språk och folkminnen har lanserat. Där kan du bland annat läsa om varulven som gjorde kaos i Jakobsberg på 1970-talet.

Tomtar, troll, älvor, rån och vittror, Sägenkartan är full av berättelser om väsen som svenskar har stött på de senaste 200 hundra åren. Men i Stockholm hittar du mest historier om spöken. Avsaknaden av natur göder annorlunda spaningar.

– Andra väsen växer fram ur en stadsmiljö. Jag tänker på förra årets rapporter om mördarclowner, säger Tommy Kuusela, arkivarie på Språk och folkminnen.

På 1970-talet fanns det en rädsla för varulvar i Trelleborg och Jakobsberg i Stockholm. Tidningarna rapporterade om detta och polisen blev nedringd av oroliga föräldrar. Då rapporterade media om det hela med en ironisk ton. När det kommer till historierna om clowner liknar de mer äldre sägner, menar Tommy.

– Många av dragen var ju att de var näst intill övernaturliga. De fanns aldrig på plats när polisen kom dit, barnen sa att när mörkret föll så låg de och lurade i buskarna och hoppade fram, men det var ingen som såg en clown gå till en buske och sätta sig, säger Tommy.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".