Bild med ordningsvakt från Trädgården 2015.
Bild från Trädgården 2015. Foto: Helena Landstedt/TT

Samuel: Det är en väktarvåldskultur

2:50 min

Samuel Girma la ut en film på Facebook där man ser att han ligger på marken och blir fasthållen av två vakter på nattklubben Trädgården. Videon har väckt starka reaktioner.

– De lyfter ut mig och släpar mig längst asfalten och mina skor faller bort, två vakter sätter sig på mig och en tredje håller fast mig i mina knän, säger Samuel Girma.

– Min högra arm gör så förbannat ont. Jag märker av att det är med flit. Jag ber att de ska hålla min vänster arm, men vrider min högra ännu hårdare.

Händelsen fångades på film där man hör Samuel  skrika. Man hör även hur en besökare ifrågasätta vakternas agerande. Filmen la Samuel själv ut på Facebook, vilket har väckt starka reaktioner.

– Jag vill att det ska uppmärksammas; övervåldet men framförallt att det är en väktarvåldskultur, säger Samuel Girma.

Bland annat skrev hiphop-artisten Silvana Imam i ett öppet brev att hon själv blivit utkastad och hotad av vakterna under pride-veckan.

– Det har ju fått Trädgården att sparka vaktbolaget, men det tråkiga är att väktarna fortsätter att vara vakter på andra ställen. Det gör inte staden mer trygg, säger Samuel Girma.

Under helgen gick Trädgården ut på sin Facebooksida och skrev att de avbryter samarbetet med vaktbolaget efter kritiken.

– Vi har arbetat med att förflytta, utbilda och förändra och vi ha bevisligen inte gjort tillräckligt. Och dialogen har inte lett till handling, det ska inte finnas våldsinslag och då säger vi upp samarbetet, säger Jacob Grandin, grundare och delägare på Trädgården.

– Det är försent och det borde ha gjorts tidigare och vi har varit blinda för det, säger Jacob Grandin.

P5 STHLM har sökt vaktbolaget som avböjer att kommentera det enskilda fallet.

Vaktbolaget Svenska förenade säkerhets AB säger till Stockholm Direkt att de ser allvarligt på anklagelserna om övervåld, rasism och sexism och att det inte är något de står för. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".