Stans mest rutinerade cykelpoliser Fredrik Hellgren och Krister Drakeklint.
Stans mest rutinerade cykelpoliser Fredrik Hellgren och Krister Drakeklint. Foto: Anna Alexandersson/Sveriges Radio

Polisen Krister: "Cyklar man mot rött är det 1500 kronor"

3:00 min

Det värsta cykelpoliserna Krister Drakeklint och Fredrik Hellgren vet är när Stockholmscyklisterna bara kör på, och drar rödljus efter rödljus. Men vi börjar bli bättre.

De flesta har nog sett, eller är själva, den där cyklisten som kör mot rött, smiter förbi på insidan eller kör upp på trottoaren om det inte går att komma fram.

Detta cykelbeteende retar garanterat upp en cykelpolis förr eller senare. Krister Drakeklint och Fredrik Hellgren, Stockholms mest rutinerade cykelpoliser, tycker att dessa cyklister är de allra värsta.

– De ska bara fram. Det ser ut som om de är jagade av någonting hemskt. De är de värsta, säger Fredrik.

De flesta som blir stoppade vet om att de har gjort fel men förvånansvärt många verkar inte veta att cyklisten har regler att följa och får böter till skillnad mot den som går mot rött, berättar Krister och Fredrik.

– Cyklar man mot rött är det 1500 kronor som man får hosta upp. Och så är det så att om man har för vana att göra det här, och att man åker på flera böter under ett kalenderår, då kan man faktiskt teoretiskt sett bli av med körkortet också, förklarar Krister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".