Hundar i vatten
Två sköna hundar. Foto: Michael Probst /TT

Etolog dissar könsuppdelade hundrastgårdar

"En löptik gillar varken tikar eller hannar"
3:03 min

Det har kommit in ett medborgarförslag om en könsseparatistisk hundrastgård för tikar i Årsta. Utifrån hundens perspektiv tycker etologen Ingrid Tapper inte att det är en bra idé.

I StockholmDirekt kan man läsa om Södermalmsbon Carola Kastmans medborgarförslaget om en könsseparatistisk hundrastgård för tikar i Årsta. Etologen Ingrid Tapper förstår synpunkterna till viss del men tycker ändå inte att det är ett bra förslag.

– Från hundarnas perspektiv är det ingen bra idé att släppa loss flera löptikar i samma hage. Om hundar slåss är det vanligast att de slåss mot samma kön. Att man sedan inte har löptikar inne i rastgårdar beror på risken för parning och det står i lagen att man måste hålla god kontroll på en löptik. Börjar vi könsuppdela djur och tänker i mänskliga termer så har vi gått ganska långt ifrån deras ursprungsbeteenden.

Hur tänker du om könsuppdelade hundrastgårdar?

– Man går ifrån hundarnas sanna natur. Det är inte så att tikar i allmänhet trivs med andra tikar som de inte känner. Eller att hanar trivs bättre med andra hanar de inte känner. Det är bättre med blandade kön för då kan de umgås på ett sätt som är mer i hundarnas natur. Förutom de veckor då en tik löper, där är det extra svårigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".