Fredrik B Nilsson och Hans Lind står vid en betongvägg med en röd husskiss i bakgrunden.
Fredrik B Nilsson och Hans Lind skriver om bostadsmarknaden. Foto: Sebastian Folcker/SR

Professorns lösning på bostadskrisen

"Budgetalternativ finns ju i alla andra branscher"
1:32 min

Prisuppgången på bostäder i Stockholm är unik i världen. Hans Lind, professor i fastighetsekonomi spår en krasch. Lösningen? Press på kommunerna och budgetalternativ.

På nära håll har Hans Lind studerat utvecklingen av bostadsmarken i Stockholm. För att ens närma oss en lösning på krisen måste vi enligt honom sätta hårdare press på Stockholms kommuner.

– De allra flesta kommuner i Stockholmsregionen bygger gärna om det blir dyrt så att välbärgade personer flyttar dit, säger Hans Lind.

Prisuppgången på bostäder i Stockholm är helt unik i världen och Hans Lind slår ett slag för bostäder i olika prisklasser.

– Budgetalternativ finns ju i alla andra branscher och vi måste även ha ett IKEA, Dressman eller H&M-alternativ inom bostäder, säger Hans Lind.

Han ifrågasätter det "kommunala planmonopolet" som innebär att kommunerna själva bestämmer var och när det ska byggas bostäder.

– Ska verkligen anvaret för bostadsbyggandet ligga på kommunen? Kolla på Lidingö till exempel, dom bygger i princip ingenting även fast det finns oändligt med mark, säger Hans Lind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".