En man är besvärad med telefon i hand.
1 av 2
Foto: Markus Spiske

Nio vanligaste ursäkterna stockholmarna tar till vid försening

Är din ursäkt när du kommer för sent originell eller en gammal klyscha? Kolla in vår lista.

Busstrul, trafikstockningar, signalfel eller vad det än kan heta. När de som bor i Stockholm anländer sent till jobb eller skola är det allra vanligast att skylla på kollektivtrafiken. Hela 23 procent svarar så i den stora undersökningen som Novus har utfört på uppdrag av P5 STHLM.

Av de svarande är det vanligare att unga personer, alltså de som är under 29 år, skyller på kollektivtrafiken.

Bilköer är en vanlig syn i Stockholmstrafiken, men det är bara 7 procent som skyller på dessa om de kommer för sent till jobb eller skola.

Tidigare i vår undersökning har våra svarande visat sig vara exemplariska där hela 28 procent svarade att de aldrig försover sig. Men det är fler som aldrig ens kommer för sent. Närmare bestämt 32 procent.

Vi hade också med svarsalternativen "Min partner", "Mitt husdjur" och "Hittade inte mina nycklar, mobil eller plånbok", men ingen av de tre fick tillräckligt med svar för att nå upp till en procent.

Topplista: Vanligaste ursäkterna till försening

Förseningar i kollektivtrafiken 23 %
Bilköer 7 %
Försov mig/Alarmet ringde inte 6 %
Dagislämning 3 %
Glömde något hemma och fick vända 1 %
Min partner 0 %
Mitt husdjur 0 %
Hittade inte nycklarna, mobil eller plånbok 0 %
Annat 4 %


Jag är aldrig sen till jobbet/skolan 32 %
Jobbar eller studerar inte 15 %
Vet ej 2 %

Såhär gick undersökningen till

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Sveriges Radio. Syftet med undersökningen är att undersöka hur stockholmarnas morgonvanor ser ut.

Totalt har 1064 webbintervjuer genomförts i Stockholms län mellan 31 augusti och 6 september 2017. Målgruppen för undersökningen är boende i Stockholms län i åldrarna 18-79 år.

Deltagarfrekvensen är 69%.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".