Maria Dufva, kriminolog och författare.
Maria Dufva, kriminolog och författare. Foto: Anna Alexandersson/Sveriges Radio

Maria Dufva: Du skrämmer ditt barn till tystnad

2:55 min

Kriminologen Maria Dufva menar att föräldrar som slentrianmässigt hotar med att ta bort sina barns telefoner och paddor riskerar att inte få ta del av vad barnen gör på nätet.

Kriminologen Maria Dufva har skrivit boken Mitt barn på nätet. Hon menar att barn som växer upp nu lär sig att när de gör något fel så är det telefonen, paddan eller annan skärmtid som tas bort. Det leder i sin tur till att vi skrämmer våra barn till tystnad när vi ständigt hotar med att ta bort deras käraste ägodel.

- Det  berättar alla barn för mig. Så hota med något annat istället, något bättre. Kanske lördagsgodis. För vi vuxna älskar ju att hota och muta, säger Maria.

Konsekvensen av detta är att du som vuxen inte heller får veta när barnet stöter på saker den inte förstår eller tycker är läskiga på nätet.

- Vi skrämmer våra barn till tystnad. Det är vi som får dem att tystna. Alltså det där måste vi sluta med direkt, menar Maria.

Samma sak gäller även med alla berättelser om när du själv var barn och allt som det minsann gjordes då. Hur det lektes då, med pinnar och kottar i skogen, att det åktes skidor, med mera.

- Det där får barn att känna att vi levde ett så mycket friskare liv än vad de gör. Att dom är värdelösa. Att det dom gör är fel, förklarar Maria Dufva.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".