IMAN.
Pressbild.

Iman: Alla ljudtekniker är killar

3:04 min

Fem kvinnliga artister från sex länder vardera ska tillsammans skapa en mer jämställd musikindustri. Stockholmsartisten Iman tycker att det är få kvinnor i branschen.

– Ibland när man är i session reflekterar jag långt senare och tänker: vänta oj, hur många tjejer är egentligen signade på det här bolaget. Är det på riktigt en av typ 20, säger artisten Iman.

– Jag blir lite tagen på sängen i efterhand.

Sverige, Spanien, Island, Tyskland, Estland och Storbritannien ska jobba för en mer jämställd musikindustri i det internationella projektet Keychange. Iman berättar att hon som tjej i branschen måste ta plats för att höras.

– Man kan inte vara blyg, måste tro på sig och ha en viss pondus för att ta ett rum.

– Man blir lätt underminerad, och jag vill inte låta som en gnällig tjej, men det är ett faktum. När man är en yngre tjej så tänker man inte på varför man måste bete sig på ett visst sätt, säger IMAN.

Hur är det på festivaler?

– Ljudtekniker har varenda gång varit en kille, samma sak med arrangören.

Projektet kommer att hålla på i två år och andra utvalda artister från Sverige är Gnučči, Pale Honey, Vaz, TMRW och IMAN.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista