En man funderar under tiden han knäpper skjortan.
Foto: Hasse Holmberg

Stockholmarnas tio största orosmoment när de lämnar hemmet

Mer än var sjätte person i Stockholm oroar sig över att de inte har låst ytterdörren. Det visar vår undersökning i samarbete med Novus. Här är hela listan.

Vissa lever med en gnagande känsla i bakhuvudet hela dagen, andra bryr sig inte ett dugg. Men båda lägren har svarat i vår undersökning om vad de oroar sig mest över när de har lämnat hemmet och begett sig ut i vida världen.

De flesta oroar sig främst för säkerheten av det egna hemmet. Högst upp på listan kommer oron över att man glömde låsa dörren. 15 procent av de svarande kryssade i det alternativet och 11 procent oroar sig för att kaffekokaren eller spisen ska vara påslagen.

Att en brand ska bryta ut på grund av mobilladdaren svarar tre procent.

Var tionde person nojar över trafikstockningarnas vara eller icke vara. Men nästan hälften av de som deltog i enkäten, närmare bestämt 48 procent, oroar sig inte för något när de väl har gått hemifrån.

Om det är självförtroende, livserfarenhet eller stress som är nyckeln till det orosfria livet framgår dock inte av studien.

Topplista: Orosmoment när vi lämnar hemmet på morgonen

Att jag glömde låsa dörren 15 %
Att jag glömde stänga av spisen/kaffekokaren 11 %
Att jag ska fastna i trafiken 10 %
Att jag glömt packa ner något som barnen skulle ha med sig 4 %
Att jag träffar någon som jag inte vill prata med 4 %
Att mobilladdaren ska börja brinna 3 %
Att kranen står på 0% 
Att jag glömt flytta bilen för datumparkeringen 0 %
Annat 3 %

Oroar mig inte 48 %
Vet ej 1 %

Såhär gick undersökningen till

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Sveriges Radio. Syftet med undersökningen är att undersöka hur stockholmarnas morgonvanor ser ut.

Totalt har 1064 webbintervjuer genomförts i Stockholms län mellan 31 augusti och 6 september 2017. Målgruppen för undersökningen är boende i Stockholms län i åldrarna 18-79 år.

Deltagarfrekvensen är 69%.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".