Shilan Saidi och bild från ett arrangemang i Erbil/Hewlêr där folk uppmanas rösta i valet.
Shilan Saidi och bild från ett arrangemang i Erbil/Hewlêr där folk uppmanas rösta i valet. Foto: Safin Hamed /TT, Shilan Saidi /Privat

Shilan Saidi: Det handlar om rätt till självbestämmande och identitet

"Det finns ingen anledning för kurder att vara kvar i tvångsäktenskapet"
2:38 min

Idag är det självständighetsomröstning i irakiska Kurdistan. Sundbybergsbon Shilan Saidi är en av de många stockholmare som är på plats under valet.

– Jag är tyvärr inte röstberättigad, för jag är kurd från östra Kurdistan. Jag klädde upp mig ändå och följde med min man och mina vänner som kunde rösta. Vi ser det som att vi alla är kurder från Kurdistan. Det här är lika mitt Kurdistan som den del jag är ifrån, säger Shilan Saidi som just nu är i staden Silêmanî.

Ekonomiskt är det en tuff tid, är det rätt tid att rösta om självständighet nu?

– Kort svar nej. Men den kurdiska kampen handlar inte om ifall det är klokt. Vi har alltid varit i underläge. Kampen handlar om rätt till självbestämmande, identitet och att få styra över vårt läge. Det är ett bra läge att påbörja processen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".