En kaffekopp som ser ut som en ledsen figur.
Foto: Karolina Grabowska

Det här är stockholmarnas sämsta morgonvanor

Dåligt humör, långa snoozningsperioder och nikotin på morgonen, det är några av de vanor som stockholmsborna upplever som sina sämsta på morgonen. Här är hela listan.

Med handen på hjärtat har de som bor i Stockholm rannsakat sig själva för att svara på vad som är deras sämsta morgonvana. Högst i topp kommer för lång tid i sängen där snoozefunktionens lockelse är för stark. 21 procent av de svarande kryssade i det alternativet.

Om man delar upp de svarande efter kön och ålder gick det även att se en viss skillnad när det kom till snoozandet. 25 procent av männen kryssade i alternativet, av kvinnorna var det 17 procent. Av enkätdeltagarna som var 29 år eller yngre svarade 35 procent att de snoozar för länge.

På andra plats i undersökningen kom "Jag tar för lång tid på mig att bli klar" som 15 procent av enkätdeltagarna kryssat i. Vresighet i alla dess former kommer på en tredje plats på åtta procent. Lika många skippar frukosten, vilket de ser som en dålig vana.

Av alla deltagare som grubblat över sin morgonrutin är det nästan en tredjedel som inte tycker att de har någon dålig morgonvana. De seniorer som deltog i enkäten drog nog upp snittet, hela 52 procent av dem svarade att de inte har någon dålig morgonvana.

Topplista: Upplevda dåliga morgonvanor

Jag snoozar för länge 21 %
Jag tar för lång tid på mig att bli klar 15 %
Jag har dåligt morgonhumör 8 %
Jag äter inte frukost 8 %
Jag tar en morgoncigg/snus 5 %
Lämnar kläder på golvet 3 %
Jag köper frukost ute 1 %
Jag lägger för lite tid på min morgonfrisyr 1 %
Jag tar deo istället för dusch 1 %
Lämnar frukosten framme, torkar inte av efter 1 %
Gör inte rent efter mig i badrummet 0 %
Jag vaknar bredvid någon annan vars namn jag glömt 0 %
Annat 2 %

Har ingen dålig morgonvana 29 %
Vet ej 5 %

Såhär gick undersökningen till

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Sveriges Radio. Syftet med undersökningen är att undersöka hur stockholmarnas morgonvanor ser ut.

Totalt har 1064 webbintervjuer genomförts i Stockholms län mellan 31 augusti och 6 september 2017. Målgruppen för undersökningen är boende i Stockholms län i åldrarna 18-79 år.

Deltagarfrekvensen är 69%.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".