Mimount Tebibel.
Mimount Tebibel. Foto: Privat / TT

"Har självmordstankar för att ingen förstår dem"

1:55 min

Bara två skolor i länet erbjuder svenskundervisning för hörselskadade och döva. Det leder till problem som social isolering för nyanlända döva.

Fler utlandsfödda än svenskfödda har hörselskador. Orsakerna är flera. Personer som har tvingats fly från länder och områden med krig och tortyr kan ha hörselnedsättning och tinnitus efter att ha upplevt skottlossning, misshandel och andra traumatiska upplevelser.

I Stockholms län finns det bara två skolor som erbjuder svenskundervisning för hörselskadade och döva. Vux i Huddinge är en av dem och dit är söktrycket stort.

Mimount Tebibel kom till Sverige när hon var 7 år gammal och är själv döv. Tillsammans med Stockholms Dövas Förening startade hon "Tredubbelt utsatt", vars syfte är att bryta social isolering för döva kvinnor som kommer hit till Sverige. Det tredubbla syftar till att det gäller den som är kvinna, invandrare och hörselskadad. 

– Det är svårt att lära sig teckenspråk, och att då lära sig svenska utefter det är ju ännu svårare. Jag kände att vi behövde göra något för att hjälpa till, säger Mimount. 

Mimount berättar att många kvinnor i den här situationen känner en rädsla inför att ta kontakt med andra människor, eftersom de är så svårt att kommunicera.

– Många har haft självmordstankar och har sagt att de inte klarar av att bo här. Det här är ju jättefarligt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".