Charlotte Ahlin
Charlotte Ahlin Foto: Nic von Schoenberg /Sveriges Radio

Hon väntar på en ny njure: Är inte bitter

2:31 min

Stockholmaren Charlotte Ahlin lever med en svår njursjukdom. Varje dag väntar hon på att sjukhuset ska ringa och berätta att det inkommit en donator.

För att slippa leva ett liv med sjukhusbesök och dialys varannan dag behöver Charlotte Ahlin en ny njure. I 2 år har hon stått på väntelista för en donation och samtalet från sjukhuset kan komma när som helst.

– Jag har alltid mobilen på ljud och är beredd på att samtalet ska komma. Jag behöver en ny njure så snabbt som möjligt så jag hoppas alltid att det där samtalet ska komma, säger Charlotte Ahlin.

För att Charlotte ska få en njure som passar henne behöver en del saker klaffa.

– Min blodgrupp är väldig och om njuren ska komma från en avliden person måste blodgruppen stämma. Om donatorn däremot lever så spelar det igen roll, säger Charlotte Ahlin.

 Att donera ett organ efter sin död, eller mitt i livet, kan vara en svår fråga att ta ställning till. Någon som Charlotte har funderat mycket på och har förståelse för.

– Om jag berättar att jag är sjuk så är det klart det skulle kännas bra att få en fråga tillbaka, men det är en väldigt känslig fråga. Jag känner ingen som kan donera en njure till mig, jag måste bara gilla läget och hoppas på att det där samtalet från sjukhuset kommer, säger Charlotte Ahlin.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".