Jenny Öhrn Segolsson och Charlie Michaelsen driver PMS-podden tillsammans.
Foto: Sebastian Folcker/SR

Så här överlever du PMS-helvetet

2:29 min

För många tjejer är dagarna före mens ett rent helvete. Charlie och Jenny från PMS-podden har wallraffat olika behandlingar och ger nu sina bästa tips.

PMS är för de flesta rent ut sagt skit. Både för den som har PMS och för de som finns i närheten. Ca 80 procent av alla kvinnor över 35 år lider av PMS i olika utsträckning. Men damer och herrar, det finns hjälp!

– Jag äter mycket ashwagandha. Det är en ört som lugnar. Sen överdoserar jag D-vitamin, B6-vitamin, magnesium, säger Jenny Öhrn Segolsson.

– Och jag tar även CBD-olja, som är en laglig cannabisolja. Man kan ju också köpa ännu starkare grejer över nätet som inte säljas i Sverige, men som också är lagligt, säger Charlie Michaelsen. 

För de som inte är helt bekväma med att äta olika former av tillskott eller inta nått som innehåller ordet cannabis finns det fler alternativ.

– Healing! Det funkar jättebra för mig. Jag går hos en healer som känner igenom min kropp och "rättar till mitt rotchakra. Jag vet inte om det hjälper egentligen. Det kanske är placebo men det skiter jag i, säger Charlie Michaelsen.

Det är bara kvinnor som kan ha PMS men det drabbar i allra högsta grad även omgivningen. Jenny och Charlie följer en del riktlinjer under PMS-perioden för att ta sig igenom den på bästa tänkbara vis.

– Fatta inga förhastade beslut! Det är svårt, men träna på att tämja impulskontrollen. Och prata. Berätta att du har PMS och inte orkar ta diskussionen. Det är svinviktigt att din omgivning förstår att du är i en PMS-period, säger Jenny Öhrn Segolsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".