Sofia Flobrant
Sofia Flobrant. Foto: Privat

Sofia Flobrant: Jag älskade inte mitt barn direkt

"Det jag saknar är egentligen bara friheten"
3:21 min

Att föda ett barn och inte känna kärlek till det från första stund, och att sakna sitt gamla liv. Kungsholmsbon Sofia Flobrant skrev om ämnet på sociala medier, och fick enorm respons.

Att inte känna kärlek till sitt barn från första stund och att sörja sitt gamla liv som man vet inte kommer tillbaka på samma sätt på sisådär 18 år. Det här är tankar och känslor som många nyblivna föräldrar dras med. Ändå pratas det sällan om ämnet. Stockholmaren och nyblivna mamman Sofia Flobrant berättade om känslorna i ett inlägg på sociala medier, och fick enorm respons.

– Bilden av att vara mamma är att man ska klara allt. Alla skriver bara om det trevliga och bra, inklusive mig själv. Jag ville spräcka bubblan och berätta hur jag upplevt det på riktigt. 

Du fick enorm respons, vad skrev folk? 

– Vissa skrev att de höll med mig till hundra procent, andra skrev att jag var modig. Många skrev om förlossningsdepressioner och utmattningssyndrom också. Riktigt så har jag inte upplevt det, men det finns jättemycket att prata om.

Vad var det du kände egentligen när du precis hade fått din son?

– Jag fick en chock. Jag trodde att jag var tuff och stark och att det inte skulle vara några problem, men det var mycket jobbigare än jag hade trott både psykiskt och fysiskt. I början är det mycket att få barnet att överleva. Det är en person som man inte känner men som man offrar sitt liv för, och det tog lång tid för mig att älska honom.

Den där bebisbubblan som många pratar om, den kom inte alls som en självklarhet för Sofia.

– Alla gratulerade och skrev att jag skulle njuta. Det var liksom "njut, njut, njut av bebisbubblan" och jag förstod inte alls när det njutbara skulle komma. Jag satt och väntade på att det skulle bli härligt.

I inlägget som Sofia publicerade på sociala medier skrev hon inte bara om allt det jobbiga som hon kände och hade känt, utan också om att livet faktiskt blev bättre.

– Vi har kommit en väldigt lång bit. Ju mer man får tillbaka med leenden, skratt och att man liksom kan kommunicera med honom på ett annat sätt, desto lättare blir det. Jag älskar Charlie!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".