Radioprofilerna Agneta Karlsson, Anna Charlotta Gunnarsson och David Silva.
Radioprofilerna Agneta Karlsson, Anna Charlotta Gunnarsson och David Silva. Foto: Anna Alexandersson/Sveriges Radio.

"Stockholm är popens huvudstad"

"Jobbar man med musik är Stockholm något slags branschhuvudstad"
3:11 min

Det pop-quizas alla kvällar i veckan och stan är skildrad i poplåt efter poplåt. Gänget bakom radio och TV-programmet Pop och Politik utser Stockholm till popens huvudstad.

Det radioprofilerna Anna Charlotta Gunnarsson, Agneta Karlsson och David Silva inte vet om pop är kanske inte värt att veta. Nu har de sammanställt allt sitt popkunnande till föreställningen Allt du måste veta om pop och är redo att ge sig ut på vägarna för att folkbilda Sverige ur popens perspektiv.

– Jag har vuxit upp i den här stan, och började i tonåren gå på ställen som Tre backar, där kompisar kunde få en spelning, och har hängt kvar på alla sedan dess. Och sen när man jobbar med musik så är ju Stockholm också något slags branschhuvudstad där alla skivbolag och studios finns, så sammanhanget är jättestort för mig, berättar Agneta Karlsson.

Både Anna Charlotta och David är inflyttade Stockholmare, och fann sitt vattenhål av pop på Skånegatan i Stockholm, som beskrivs av dem båda som ett indiepopmecka på 90-talet.

– Jag växte upp i Lysekil. Det gjordes ingen musik där så det var lite av en chock när jag kom hit, att det fanns så mycket. Jag kan bli tårögd av att tänka på den massiva musikvägg som mötte mig och hur fruktansvärt glad jag blev. Det sitter i fortfarande, säger Anna Charlotta Gunnarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".