#Metoo: "Jag vägrar skämmas mer"

2:21 min

Josefin Thillenius från Aspudden är en av tusentals kvinnor som postat under #metoo. Nu orkar hon inte skämmas mer och brinner för en förändring.

Det senaste dygnet har nätet svämmat över under hashtagen #metoo. Kvinnor över hela världen uppmanas berätta och visa att det utsatts för sexuella övergrepp och ofredanden. En av alla är stockholmaren Josefin Thillenius.

– Alla kvinnor och tjejer jag känner har varit med om detta. Vi måste ändra någonting nu direkt. Det här är inte okej, säger Josefin Thillenius.

I dag är Josefin 31 år och väljer att berätta om vad som hände henne när hon som 18-åring blev utsatt för ett sexuellt övergrepp.

– När jag såg hashtagen tänkte jag först att jag inte ville dela med mig av min historia, men varför inte?! Det är på tiden att jag tar makten över detta och slutar känna skam, säger Josefin Thillenius.

Även om historierna rasade in och hashtagen trendade så är mörkertalet troligtvis enormt. För många är det inte en självklarhet att öppet berätta om det man varit med om.

– Jag tror det blivit ännu viktigare för mig nu sen jag blev mamma. Jag har ett ansvar att fostra min son till att bli en väl fungerande man. Vi måste börja redan där, säger Josefin Thillenius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista