Åsa Regner
Åsa Regner. Foto: Midia Saleh /Sveriges Radio

Ministern om #metoo: Hoppas vi har ett rättssamhälle som fungerar

3:43 min

Hashtagen #MeToo har fått enorm spridning på sociala medier. Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) välkomnar initiativet, men vill att rättssamhället ska fungera snarare än att misstänkta förövare "outas" av enskilda personer.

Nu svämmar sociala medier över av berättelser från främst kvinnor, kända som okända, om sexuella trakasserier under hashtaggen.

I några fall har även misstänkta förövare namngivits.

– Jag tänker att det säkert finns kvinnor som tycker att orättvisor och övergrepp har begåtts där de inte har fått upprättelse. Jag hoppas ju på att vi har ett rättssamhälle där man kan anmäla personer och få skapa rättvisa på det sättet, och att det fungerar, säger Åsa Regnér (S), jämställdhetsminister. 

Under #iHave, där förövare själva berättar vad de gjort är det tystare.

Kampsportaren och programledaren Musse Hasselvall är en av dem som berättat om sin erfarenhet av #iHave. Sveriges jämställdhetsminister Åsa Regner tycker att det är värdefullt med män som erkänner vad de gjort.

– Ofta fostras män in i att man har ett utrymme som gör att man har rätt att på olika sätt begränsa kvinnors vardagsfrihet. Man kanske inte ens alltid märker att det är det man gör. 

Hur kan män bidra i debatten då?

– På många olika sätt. Det är ett faktum att den stora majoriteten av anmälda, och dömda för våld mot kvinnor och sexuella övergrepp är män. De enskilda männen måste naturligtvis göra något åt det här aggressiva beteendet. Män som grupp har inte en kollektiv skuld, men män som grupp har ett samhällsansvar, och här finns ett stort utrymme att ställa sig på kvinnors sida och bidra på dem sätt de kan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista