Finess.
Finess. Foto: Emanuel Batali /Press

Finess: Jag vill äga världen en dag

4:13 min

Hamsterhjulet och att sluta försöka uppnå drömmar är inget för Finess, han ser musiken som nyckeln till att ta sig dit han vill. Nu släpper han låten En dag.

Finess är aktuell med låten En dag som kommer på kommande epn En dag kommer vi skina (24e november). Han vill inte att vi ska släppa tänket vi hade som barn om att vi kan nå dit vi vill.

– Hamsterhjulet är trygghet. Att ta risker tar dig långt. Mina föräldrar tog en risk för att ta sig till Sverige. Jag ser mig själv som risktagare. Jag skulle kunna jobba måndag till fredag och gå ut på Stureplan på lördagar.

Du är från Hässelby, hur är rappen där nu?

– Den är skitfet. Många yngre börjar komma upp. Chris o Fada är nice, Nathan K är en kille jag jobbar med som är sjukt grym.

Var i Stockholm är hip hop-scenen som starkast?

– Det är stort överallt, förut balanserade det mellan olika orter. När Mohammed Ali och dom kom hade de deras tid, med Stor och alla. Sen när Hässelby hade sin lilla period. Nu känns det som det breddat sig. Jag är från västerort också. Shout out till alla ställen men jag måste säga att GSS från Rinkeby, Tensta, Yasin Byn, Jaffar Byn, Z.E som är en av mina favoriter. Alla bygger sin egen movement nu, för alla har fattat att man kan göra det själva. Det finns studios och folk man kan röra sig till. Det var inte så när vi var yngre, vi fick göra det bästa av situationen.

Om Finess:

Bakom artistnamnet Finess finner vi Jaouli Akofely, 30, uppvuxen i Hässelby.

Finess har varit med mycket under sina 30 år, både musikaliskt och på ett privat plan. I programmet Lyckliga gatan berättade han om hans äldre bror René som sköts ihjäl i vuxen ålder. Hans pappa dog när han var nio, och efter att han dog var det hans bror René som tog på sig rollen för att ta hand om familjen.

Inom musiken har Finess bland annat släppt två mixtapes och EP:n Allt har sitt pris. Han har samarbetat med namn som Miss Li, Mwuana, Michel Dida och Tjuvjakt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista