Polisen varnar: Inbrotten ökar i Årsta

1:58 min

De senaste dagarna har inbrotten runt Årsta ökat kraftigt. Daniel Granström, vid Polisen Globen, går nu ut med en varning till boende i området.

Häromdagen postade polisen vid Globen ett inlägg i sociala medier där devarnar boende i området runt Årsta för den inbrottsvåg området just nu utsätts för.

– Det är betydligt fler inbrott än normalt. Det tyder på att det är någon liga eller annan gruppering som har siktat in sig på just området runt Årsta, säger Daniel Granström.

Även om just området kring Årsta är väldigt drabbat just nu betonar polisen att problematiken är mer utbredd än så.

– Att inbrotten ökar är ett faktum och det gäller inte bara Årsta. Det gäller hela Stockholm. Dom flesta inbrott sker på dagtid när folk är på jobbet, säger Daniel Granström.

För att slippa få inbrott i sin bostad finns det några åtgärder att ta till. Polisen vid Globen tipsar om det första alla bör göra i förebygganade syfte och hur inbrotten kan hejdas.  

– I första läget bör man skaffa säkerhetsdörr och larm men det som skrämmer inbrottstjuvar mest däremot är människor. Ser man nån man inte känner igen så säg hej, var nyfiken. Engagerade och uppmärksamma grannar är vad de fruktar mest, säger Daniel Granström. 

Att vi i Stockholm bor tätt intill varandra kan enligt Daniel Granström vara en fördel.

– Polisen kan inte bevaka bort inbrott. Ta hjälp av varandra. Om du ska åka bort så prata med en granne du känner väl och be hen vara uppmärksam på om något till exempel hörs från din lägenhet, säger Daniel Granström.

I sociala medier finns hela inlägget från Polisen Globen med fler råd för att förhindra inbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".