Peter Jihde.
Foto: Sebastian Folcker/SR

Jihde: TV4 måste gå till botten med det här

2:16 min

Peter Jihde är en av TV4:s tyngsta profiler, nu uppmanar han sin arbetsgivare att gå till botten med allvarliga anklagelserna som riktats mot en kollega.

Anklagelser om sexism, homofobi och rasism riktas mot en medarbetare på TV4 och programledaren Peter Jihde uppmanar nu sin arbetsgivare att utreda vad som skett.

– TV4 måste gå till botten med det här och utreda vad som har hänt. Det som har hänt är förbannat negativt, men att vi pratar om det är förbannat positivt, säger Peter Jihde.

– Jag litar fullständigt på min kvinnliga kollega i Nyhetsmorgon som säger att hon blivit utsatt för övergrepp men sen har jag ingen insyn alls i vad som skett på den andra redaktionen. Jag räknar med att TV4 tar tag i det här, säger Jihde.

Hashtaggen #metoo har fått både män och kvinnor att prata om sexuella övergrepp och ofredanden. För Peter har det inneburit att han tvingats inse att saker han sagt och gjort inte alltid varit okej.

– Jag har rannsakat mig själv och känner skam och skuld. När jag tittar mig i spegeln ser jag smuts, säger Peter Jihde.

Han känner skuld för att han utan att tänka sig för sagt kränkande saker under sitt liv och vill nu se en förändring.

– Sexistiska uttalanden, skämt och "omklädningsrumssnack" som vi så fint kallar det är inte okej. Vi män måste tvätta bort tanken att "boys will be boys". Vi måste titta oss i spegeln och säga ifrån när någon blir utsatt, säger Peter Jihde.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".