Carolin Solskär och Gabriella Ohlzon.
Carolin Solskär och Gabriella Ohlzon. Foto: Anna Alexandersson/Sveriges Radio
"En av männen kallade det kedjebrev"

Tusentals väntas till #metoo-manifestationen på plattan

Nej uppropet Me Too är inget kedjebrev
3:13 min

Carolin Solskär och Gabriella Ohlzon kände sig båda starkt manade att göra något mer av #metoo. Från varsitt håll tog de initiativet till en stor manifestation på Sergels torg.

Carolin Solskär delade med sig, som så många andra har gjort av sina erfarenheter av sexuella trakasserier och om sexuella övergrepp under hashtagen #metoo och möttes av män som skrev nedvärderande saker till henne om hennes erfarenheter.

- Det där är väl ingenting. Ska du komma här och gnälla, ungefär. Och det gjorde mig såklart väldigt arg och ledsen, och så såg jag på andra kvinnors statusar att så hade andra män gjort samma sak. Då kände jag bara, nu får det faktiskt vara nog. Nu räcker det liksom, säger Carolin.

Carolin och Gabriella jobbade mot samma mål, att göra något mer av det systerskap och styrka de känt kommit av hashtagen och att än fler skulle kunna ta del av berättelserna som sprits under #metoo.

- Jag såg ju den här explosionen som alla andra på sociala medier och jag kände såhär, det får inte sluta med en hashtag. Utan nu måste vi liksom ta tag i det här och få bukt på det här strukturella problemet i samhället, säger Gabriella.

Över 8 000 personer har anmält intresse för att komma till manifestationen, som äger rum på söndag kl. 11-14 på Sergels torg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".