Kathryn LeRoux
1 av 2
Kathryn LeRoux. Foto: Midia Saleh /Sveriges Radio
Blenda.
2 av 2
Blenda. Foto: Midia Saleh /Sveriges Radio

Stor uppslutning vid manifestation mot sexuellt våld

3:16 min

#MeToo lämnade idag internet och tog sig ut på Stockholms gator. På Sergels Torg hölls idag en manifestation mot sexuellt våld.

Den senaste veckan har hashtagen #MeToo på sociala medier engagerat miljontals människor världen över. Runt om i Sverige hölls idag manifestationer mot sexuellt våld i just #MeToo's namn. I Stockholm hölls den på Sergels Torg och uppslutningen var stor.

– I have felt more comradery and closeness to women than I ever have in my life. I feel proud and enamored by all of these incredible women speaking out and telling their stories, säger amerikanaren och skådespelerskan Kathryn LeRoux som bott i Stockholm de senaste fem åren.

– Vi väntar på att männen ska reagera, komma ut, säga något och göra något, säger södermalmsbon Jannicke.

– Det här är ju en revolution, säger Tora från Nacka.

Under manifestationen skedde en del framträdanden av både artister och talare. Stockholmsbaserade sångerskan Blenda, som också beskriver sig själv som "A hero on a mission", tog ton till feministiska debutsingeln Chill och tog emot publikens jubel.

Vad är ditt "mission" idag?

– Idag vill jag bara sprida hopp och kärlek och visa att vi finns för varandra. Jag har inte velat berätta om det jag varit med om för att jag känt mig ensam, men sedan så visar det sig att vi är så sjukt många, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista