Ahmed Kaboole
Ahmed Kaboole. Foto: Nic von Schoenberg /Sveriges Radio

Tenstabo samlade in 500 000 för Somalia

2:30 min

Minst 300 människor dödades i terrordådet i centrala Mogadishu, Somalias huvudstad. 30-åriga Tenstabon Ahmed Kaboole samlar med 20 andra in rekordsumma på sociala medier.

– Det känns fantastiskt. Och det visar att det är rätt det vi gör. Folk svarar med att skänka pengar till oss för att hjälpa vidare de drabbade, säger Ahmed Kaboole, som är uppvuxen i Mogadishu.

Ahmed Kaboole började tillsammans med 20 andra samla in pengar på  sociala medier. På 16 timmar hade över 200 000 kronor samlats in. En vecka senare hade summan fördubblats - till nästan en halv miljon.

– Ungdomar använder mest sociala medier och därför spred vi informationen där, säger Ahmed Kaboole

Sedan fortsatte insamlingen med att knacka dörr och med att stå på offentliga platser i Stockholm.

– Jag stod på medborgarplatsen och två unga tjejer kom fram och undrade vad som hade hänt i Somalia. De sa att de inte hade pengar men lämnade fina ord.

– Efter 10 minuter kom de tillbaka och hade samlat in 3 kronor. Det var känslomässigt och jag grät, säger Ahmed Kaboole. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista