Sparekonomen: köp inte bostad bara för att ni är kära

1:59 min

Bostadspriserna i Stockholm har bromsat in och vissa menar att man ska sälja nu för att få en vettig exit. Sparekonomen Claes Hemberg säger att man istället ska kolla på hur ens liv och förutsättningar ser ut.

Prisavmattningar, osålda bostäder och rekordstort utbud på en marknad som pekar på att tillhöra köparen. Ska man köpa eller sälja bostad nu, eller bara sitta still i båten? Sparekonomen Claes Hemberg berättar att det är situationbaserat, beroende på vem du är och vart du är i livet. 

– Det är väldigt dyrt just nu. Det är nog svårt att sikta på att du ska tjäna så mycket mer pengar det närmaste året. Händer det någonting det närmaste året, så är det snarare nedåt det går. Om du ska flytta till en mindre lägenhet, flytta utomlands eller flytta ihop med din partner så kan det vara bra att sälja nu, säger han.

Tror du det är många som skiter i att göra slut nu?

– Det är bättre att göra slut nu. Eller motsatsen, bli gärna kär så kan du bo billigare!

Om man ska köpa sin första lägenhet nu, hur ska man tänka?

– Man ska bo i andrahand, tredjehand, fjärdehand, man kan hyra eller nästan tälta. För det är så dyrt nu och det kan bli så mycket billigare! Köper du för fel pris så sitter du i knäet med det hela livet. Jag skulle vara jätteförsiktig med att köpa. Jag hade hellre tältat ett tag.

Och 32-åringen som vill byta upp sig, hur ska den tänka?

– Köp inte för tidigt. Bo trångt i några år, sen kan du köpa billigare. 

Den som vill byta bort Stockholm mot en annan storstad då?

– Sälj först. Det finns ingen anledning att hoppas på högre priser. Visst du hade kanske fått mer om du sålde i juli, men sälj nu, för nu vet du vad du får för pengarna. 

Så summan av kardemumman?

– Var säker på vilka förutsättningar du har och hur du ska leva ditt liv. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista