"Vi måste fortsätta påminna oss"

3:34 min

Minns du Zenobia är en teaterföreställning som lyfter sex kvinnoöden som gänget bakom tycker förtjänar mer utrymme än de fått i historieböckerna.

Sigrid Hjérten, Olympe de Gouges, Marsha P Johnson, Violeta Parra, Lise Meitner och drottning Zenobia är de personer som lyfts i föreställningen Minns du Zenobia som har premiär idag.

– Sex stycken bortglömda historiska kvinnor, sex kvinnor som gjort vansinnigt häftiga saker i världen men som glömts bort i historieböckerna, säger skådespelerskan Cecilia Säverman som spelar Lise Meitner.

Konstnärliga ledaren, regissören och skådespelerskan Siri B Bengtén (spelar konstnären Sigrid Hjérten) upplever att vi just nu lever i en tid då historieskrivning och representation ifrågasätts.

– Det känns fantastiskt att det inte bara är vi. Det är dokumentärer, poddar, även universitet börjar se över deras litteratur, skolor börjar fundera över hur de presenterar historiska personligheter och representation. Det har blivit mer uppmärksammat.

Har vi lärt oss nu? Eller kommer några andra göra en liknande pjäs om 50 år som ni gör?

– Förhoppningsvis kommer det vara det igen. Jag tror vi måste fortsätta återkalla och påminna oss. Det finns en enorm skattkista, det är miljoner personer som kommit i skymundan i historieskrivningen så det är bara att börja gräva och upptäcka.

Hur får man fram fakta?

– Det finns böcker och dokumentärer om alla, men till exempel när det gäller Zenobia så finns det många frågetecken och lösa trådar, säger Siri.

– Det mesta handlar om hur vacker hon var och det säger mycket om de som skrev det, och mycket fokus på att hon var kysk vilket inte alls behöver stämma, säger skådespelerskan Ala Riani som spelar Zenobia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista