Nisha Besara
Nisha Besara Foto: Mariana Benyamin Sir/ Sveriges Radio

Nisha Besara: Det finns ett värde i att fler som jag syns och hörs

3:59 min

– Vissa måste arbeta hårdare än andra, säger Nisha Besara som redan som 22-åring började arbeta vid regeringskansliet.
Nu är hon vd för Unga Klara.

Nisha Besara känner sig ofta äldre än vad hon faktiskt är. Redan som 22-åring började hon arbeta vid regeringskansliet och sedan dess har hon haft väldigt många olika tjänster inom helt skilda yrkesområden. Just nu är Nisha vd för Unga Klara. Men trots sin långa meritlista stöter hon på diskriminerade kommentarer vid rekryteringsprocesser. För ungefär två år sedan hade hon sagt upp sig från sitt dåvarande jobb och sökte efter nya tjänster. Under nio månader var hon en av toppkandidaterna inom flera rekryteringsprocesser.

– Det var när jag upptäckte ett mönster eftersom jag var inne i väldigt många processer och nästan alla jobb var i topp-nivå. Det var då jag blev riktigt arg för jag fick bara svar som "du är en otraditionell kandidat" "Vi är inte redo för dig. Du verkar verkligen redo för att ta det här jobbet men vi är inte där än." När det blir ett mönster det är då jag får syn på strukturen, berättar Nisha. 

– Jag blir inte en bättre människa av att förstå att även på den nivån som jag är på i min karriär så möter jag ett motstånd och ett tak och diskriminerande strukturer. 

Tror du det kommer ändras? 

– Ja det är klart att det kommer ändras på sikt men det går inte att bara vänta på att det ska förändras utan vi behöver prata om att det är såhär. Och dom som sitter på makten behöver reflektera över sina egna mönster...De som sitter på makt behöver reflektera över varför dom är så rädda för en förändring som ändå ska komma.

Skulle du uppmuntra folk till att sikta högt och gå all in?

– Ja! Haha, absolut varför nöja sig med mindre? Vi ska ju inte lägga oss för det som är fel. Det är klart att man ska sträva efter att bli bäst och få de positioner som man förtjänar. Och sen måste vissa jobba mycket hårdare än andra. Det vet vi ju.

Vad skulle ditt tips vara?

– Var dig själv och följ ditt hjärta, klyschigt nog. För det har jag gjort. Jag har inte varit så utstuderad när jag har tagit jobb utan jag har bara hoppat på de möjligheter som har kommit min väg.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".