Sexpanelen.
Sexpanelen. Foto: Eva Ericsson / Sveriges Radio.

Sex & relationspanelen snackar om att vara förälder

3:46 min

Föräldrasnack i Sex & relationspanelen hos Gurgin. Går det vara den förälder man tänkt att man skulle vara innan?

– Jag trodde jag skulle vara fantastisk och att allt skulle vara harmonisk, så blev det inte riktigt. Jag har upptäckt massa saker om mig själv, till exempel att jag har extremt dåligt tålamod så jag kan bli väldigt väldigt arg och det hade inte jag varit förut. Jag har aldrig varit så arg som jag är nu för tiden. Jag kan gå från noll till hundra på läskigt kort tid, säger Charlotta Lannebo.

– Jag tänkte att jag skulle vakna och känna mig vuxen. Jag fick en livskris över att jag fortfarande kände mig som mig själv. Jag tänkte livet skulle vara på något nytt sätt. Jag var 19 år och hade inga andra vänner som var föräldrar. Idag är jag jätteglad att jag kan vara mig själv och samtidigt känna mig trygg i tvåbarnsmammelivet, säger Linn Svansbo.

– Det blev som det blev men jag tycker det blev bra. Jag hade många i min närhet som hade barn. Jag tänkte lite då när hon blev gravid att jag kommer blir som mamma och pappa. Men jag känner mig fortfarande som en "young boy", säger Samuel Badejo.

– Det kan kännas som jag lajvar på föräldramöten, säger Linn.

– Jag håller med hundra procent, säger Samuel.

Vad har ni för råd till andra föräldrar?

– Jag vet inte om jag vill ge råd, men man behöver ju inte följa det. Men föd nära en operationssal. När jag födde mitt första barn så höll det på att gå åt skogen. Jag var tvungen att få blodtransfusion akut. Jag låg nära en operationssal för jag hade bett om det. Jag hade inga romantiska fantasier om att jag ville ha snygga gardiner. Jag är otroligt tacksam, säger Charlotta.

– Var dig själv och ta det som det kommer, stressa inte. Vissa kanske har en bild över hur det ska vara eller känner press från andra. Men ta det som det kommer, man lär sig under vägen. Det kommer med tiden.

– Om du lever i ett heterosexuellt förhållande så fundera över hur ni delat upp saker hemma. Även vi som tror att vi är genusmedvetna jämställda föräldrar är inte det. Gör det som funkar för dig, när barnet och du är glad är det rätt, säger Linn.

Panelen gästades av:
Linn Svansbo, tvåbarnsmamma
Charlotta Lannebo, frivilligt ensamstående tvåbarnsmamma
Samuel Badejo, tvåbarnspappa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista