Emilie Roslund fotograferad mot betongvägg.
Foto: Sebastian Folcker/SR

Emilie Roslund efter #metoo: De förtjänar en häxjakt

1:52 min

För någon veckan sedan tog Emilie Roslund ett eget initiativ och började genom sociala medier samla vittnesmål från kvinnor som utsatts för sexuella ofredanden av kända mediamän.

Journalisten Emilie Roslund har jobbar i mediabranschen i många år och när nätkampanjen #MeToo spred sig över Sverige startade hon en egen kampanj. I sociala medier efterlyser hon vittnesmål från utsatta kvinnor och utifrån det har hon postat initialer på dom anklagade männen, något som både hyllas och ifrågasätts.

– De här männen behöver få se vad som kan hända när de gör såhär. Det är fan inte okej och de förtjänar en häxjakt, säger Emilie Roslund.

Hon berättar att hon själv blev utsatt för ett övergrepp för några år sedan, vilket har gjort att hon brinner för dessa frågor.

– Jag har jobbat i mediabranschen i sex år och har hört så mycket skit, men att det var i denna omfattning visste jag inte. Det är komiker, programledare och musiker, säger Emilie Roslund.

Emilie Roslund har fått både positiv och negativ respons och på kritiken om att hon agerar både domstol och bödel säger hon:

– Listan är inte till för att outa männen utan främst för att koppla ihop kvinnor som varit utsatta för samma man, säger Emilie Roslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista