Caroline Mitt, jurist på Diskrimineringsombudsmannen.
Caroline Mitt, jurist på Diskrimineringsombudsmannen. Foto: Anna Alexandersson/Sveriges Radio

Juristen reder ut – Detta är sexuella trakasserier

1:12 min

Sexuella trakasserier är ett beteende som kränker någon annans värdighet och är av sexuell natur. Det förklarar Caroline Mitt, jurist på Diskrimineringsombudsmannen.

Caroline Mitt, jurist på Diskrimineringsombudsmannen, var på besök hos Rasmus Almerud. Där var hon tydlig med att det är personen själv som har blivit utsatt för de sexuella trakasserierna som gör bedömningen och var gränsen går för när och om man upplever att man blivit kränkt.

– Det kan till exempel vara något verbalt, som ovälkomna förslag av sexuell natur. Det kan också vara icke verbalt, som pornografiska bilder eller skrivet material. Det kan också vara ett fysiskt uppträdande. Oönskad beröring eller liknande, säger Caroline.

Vid sexuella trakasserier är det viktigt att säga ifrån. Att det blir tydligt för den som begår handlingen, att den personen förstår att detta är något som inte uppskattas.

– I vissa falla kan det ju vara så att kränkningen är så tydlig att det inte behövs. Var den gränsen går får avgöras från fall till fall, förklarar Caroline.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista