Kevin Pedral
Kevin Pedral följer barndomsdrömmen Foto: Privat

Kevin Pedral: Hitta nya förebilder eller bli en

4:05 min

Kevin Pedral från Östberga följer barndomsdrömmen.

Kevin Pedral kom till Sverige när han var 10 år gammal och Östberga blev hela hans värld. Redan som barn fascinerades han av mekanismen bakom radiostyrda bilar och där föddes även drömmen om att en dag skapa klockor. Men drömmen fick vänta eftersom han blev pappa och blev tvungen att jobba och ta hand om sitt barn. Med arbetet medföljde även diskriminering. 

I fjol skrev Kevin en omtalad debattartikel där han hotade med att säga upp sitt svenska medborgarskap eftersom han stötte på en hel del strukturell rasism på sina arbetsplatser. Efter att artikeln publicerats fick han ta emot väldigt mycket hat, både på nätet och i brevlådan. 

– Jag var ju orolig ett tag när jag gick in på dessa forum och läste om vad som skrevs om mig och min familj och mitt ursprung... Det blev min drivkraft och jag tänker inte låta dem vinna, säger Kevin och berättar att Jantelagen började prägla hans värderingar efter händelsen och att han under en tid övervägde att bli mer försiktig med sina uttalanden.

– Därefter var det något inom mig som sa "Det här är inte du. Du ska alltid stå upp för dina värderingar och för dom som inte har en röst". 

– Jag har starka förebilder som Muhammad Ali och Nelson Mandela men alla dom håller på att försvinna. Då måste man hitta nya förebilder eller själv bli en och det är där jag känner att jag kan ha en inverkan på andra människors liv.

Som 16-åring blev Kevin utslängd hemifrån och blev en ganska stökig tonåring vilket påverkade hans skolbetyg. Det i sin tur ledde till att han inte kom in på Urmakarskolan, en dröm han länge hade haft. Men Kevin motiveras och triggas av att bli avvisad så förra året bestämde han sig för att börja designa klockor istället.

- När jag får rejection, då växer någonting i mig. Nu ska jag bevisa för dem att jag ska skapa någonting som är så mycket vackrare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista