Ellen Pääjärvi.
Ellen Pääjärvi. Foto: Anna Alexandersson/Sveriges Radio

Ellen Pääjärvi från Lesbisk makt: Jag hade behövt en Regnbågsmamma

3:23 min

Den virtuella frågelådan Regnbågsmamman har funnits i knappt en vecka, men behovet är stort för ungdomar med HBTQ-frågor, menar föreningen Lesbisk makt.

Om den virtuella frågelådan Regnbågsmamman hade funnits när Ellen Pääjärvi växte upp skulle hennes första frågat varit: "Går det över?" Nu finns Regnbågsmamman och ungdomar som funderar över HBTQ-frågor kan mejla in eller chatta med henne. Svarar gör hon gärna, på allt mellan regnbåge och jord.

– Jag önskar ju verkligen att jag hade haft en regnbågsmamma när jag var 12, 13 eller 14 år gammal och helt vilsen i mig själv och i min sexuella identitet och så, berättar Ellen Pääjärvi från föreningen Lesbisk Makt.

Regnbågsmamman är anonym men berättar för P5 STHLM att hon är en trygg och erfaren hbtq-person, som har varit med ett tag som finns till för att kunna svara på alla regnbågsbarnens frågor.

– Jag hade nog behövt höra att jag liksom är normal. Att det finns andra som mig. Att det är inte en fas. Det går inte över. Få lite stöttning av någon som har gått igenom samma saker som en själv, som kanske kommit ut och är stolt och trygg i sin identitet, säger Ellen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista