Andra Farhad
Börshajen Andra Farhad Foto: Daniel Roos

Börshajen Andra Farhad: Jag har alltid drivits av förändring

"Det är så häftigt att ha möjlighet att förändra sitt eget liv"
3:44 min

Som 15-åring googlade hon frågan "Hur blir man rik?" Idag är hon det.

Andra Farhad växte upp med två hårt arbetande föräldrar i Fittja. Hon menar att det är därifrån hennes starka driv och lösningsorienterade förhållningssätt kommer ifrån. Hennes föräldrar var restaurangägare som dagligen tacklade problemen.

– Dom har aldrig varit såna som kastat in handduken och tänkt "Nej men nu lägger vi ner", berättar Andra.

När Andra var 15 år gammal googlade hon frågan "Hur blir man rik?". Svaret hon fick var "börsen". Ganska snabbt insåg hon aktieinvesteringar skulle kunna gynna henne ekonomiskt. Andra försökte på olika sätt bli bättre på att analysera börsen och lära sig mer om investeringar genom att delta i föreningar, gå med i chattgrupper på Facebook samt läsa böcker om ämnet. Men även där stötte hon på motgångar. Hon stack ut bland de andra ungdomarna i föreningarna. Hon var inte vit och hon bodde inte i Stockholms innerstad. 

I den ålder och i den situationen, vad var det som drev dig framåt?

– Jag var så trött på hela situationen jag befann mig i med skola, privatliv och den ekonomiska situationen som var hemma och jag ville verkligen inte vara där. Jag ville verkligen ta mig därifrån. Det var den visionen som sporrade mig. Jag har alltid drivits av förändring. Jag tycker det är så häftigt att ha möjlighet att förändra sitt eget liv. Det enda man behöver göra är att bestämma sig, säger Andra och berättar att det var orsaken till att hon inte gav upp. 

Andras vinnarskalle och höga ambition ligger till grund för att hon startade instagramkontot "Börshajen". Andra hade gått med i en chattgrupp för att lära sig analysera börsen. Chattgruppen bestod av män mellan 30-40 år som totalignorerade Andras frågor. 

– Jag blev ju sjukt provocerad av det här. Och då kom tävlingsinstinkten in. Och någonstans så kände jag att jag måste fånga dom här killarnas uppmärksamhet. Då kom jag på tanken att okej jag startar ett instagramkonto jag kallar "Börshajen", säger Andra och berättar att orsaken till att det just blev Instagram var för att killarna i gruppen efter börstid ägnade sig åt just den appen. Och framförallt att skicka skärmdumpar på olika tjejers bilder till varandra. 

– Jag ville låta väldigt macho och vass på min sak. Jag ville vinna deras respekt, säger hon.

Och det blev som Andra ville. Hon lyckades vinna deras respekt samt skapa ett populärt konto på sociala medier. Idag är hon grundare och vd för företaget Börshajen som arbetar med utbildningar inom finans. Tidigare i år tilldelades hon även Kompassrosstipendiet av kungen.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".