Dalija Aćin Thelander
Dalija Aćin Thelander Foto: Anna Alexandersson/Sveriges Radio

Boom för bebiskulturen i Stockholm

2:31 min

Stockholm - en stad som levererar ett starkt kulturutbud för bebisar. Allt från nyskapande musik, till poddar, men även de tunga kulturinstitutionerna är på. Dalija Aćin Thelander har skapat scenkonst för bebisar i tio år.

Varför skapa konst för bebisar?

Dalija Aćin Thelander ligger bakom verket "Myriader av världar", som har premiär på Operan på lördag. Hon menar att det fanns en konstnärlig utmaning i att verkligen lära känna sin publik och att hon tvingades leta upp och läsa på den forskning och vetenskap som fanns om bebisars medvetande.

- Bebisar har en fantastisk nyfikenhet och deras hjärnor är mycket snabbare än våra. Man måste ha med sig att de behöver mycket frihet, och ha respekt för dem, och hur mycket jag som konstnär kan skapa och lägga till för stimulans, från mitt perspektiv, säger Dalija Aćin Thelander.

Dalija Acin Thelander är inte ensam att skapa kultur för bebisar i Stockholm. Det pågår en smärre boom för bebiskultur i den här stan. 

I oktober kickade Bebispodden på Sveriges Radio igång. Den drivs av musikern Micaela Gustafsson som under lång tid studerade sin målgrupp, bebisarna, för att förstå vad som får dem att vilja sjunga med. Resultatet blev skivan Nä-he, nyskriven musik för bebisar att sjunga med till.

I helgen var det var det rave för bebisar på Kulturhuset. 12-1 6."Babyrave joins Sound of Stockholm and invites the youngest audience to rave into pre-verbal experiences of electronic composition, lights and choreography."

- Från mitt perspektiv är det viktigaste hur jag arbetar med min publik, att både skådespelarna och publiken är på samma ställe. Det är inte uppdelat som det är på en vanlig teater, där skådespelarna är på en sida och publiken på den andra. Det är en självklarhet att det är så, om man verkligen vill respektera bebisarnas natur. De ser saker överallt, de vill krypa, de vill röra sig, de vill röra saker. Du sätter dem inte i stol, om du verkligen respektera deras natur, säger Dalija.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista