Ellen Stokstad.
Ellen Stokstad. Foto: Eveline Eliasson.

"Det är fett att vi lyfter på locket nu"

2:42 min

Ellen Stokstad, artisten LNKAY, är en av de nära 2000 kvinnor inom musikbranschen som nu vittar om sexism, övergrepp och trakasserier under #närmusikentystnar.

Efter #metoo kommer nu upprop om sexism, trakasserier och trakasserier inom olika branscher. Idag vittnar musikbranschen om det, 1993 kvinnor har skrivit under en lista som publicerats i DN. En av dessa är Ellen Stokstad, artisten LNKAY.

– Det var inget snack om saken. Det är inget nytt för mig. Det går liksom inte att prata om det eftersom du som artist är i underläge. Det blir en konstig maktbalans i det. Därför är det så fett att vi lyfter på locket nu.

Tror du att #metoo och efterföljande upprop kommer leda till förändring långsiktigt gällande sexism och sexuella trakasserier?

– Jag hoppas det. Locket är lyft, nu behöver vi inte lägga på det igen. Jag tror det kommer bli lättare att säga ifrån och inte ta det. Det är ute nu. Jag tror folk som skämts och varit tysta, inte vågat eller vetat hur. Nu finns det en inkörsport och det är svart på vitt att det är så här.

Hur känns det att vara del av denna hashtag aktivt?

– Det känns fantastiskt för det är ett sådant otroligt systraskap i det här och alla backar varandra och berättar sina historier.

Hur vore drömatmosfären inom din bransch?

– Jag tycker det vore fett om man kunde rucka om lite på könsrollerna. Det är så otroligt många män som sitter på höga chefsroller i musikbranschen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista